Normaal gesproken is het mijn gewoonte om per dag een Blog te schrijven. Dit keer is er een goede reden om hier van af te wijken. Dinsdag 9 juli verplaatsen we ons bivak van Arolla naar La Fouly. Wat afstand betreft geen enkel probleem. Het is volgens de routeplanner zo’n anderhalf uur rijden. Het loopt echter anders vandaag. Bij de afdaling van Arolla naar Sion worden we halverwage via lichtsignalen gewaarschuwd dat er wat mis is met de vouwwagen. Door het sterke dalen zijn de remmen van de vouwwagen warm gelopen. Er zit niets anders op dan te wachten tot ze afgekoeld zijn. Doordat je met de auto op de motor remt en het steil naar beneden gaat drukt de vouwwagen constant de oplooprem in. Na het afkoelen letten we er beter op dat we af en toe vrij schijlijk remmen en dan weer een tijdje wat doorrijden, zodat de vouwwagen niet constant de rem erop drukt.

De volgende uitdaging wordt het stijgen naar de camping. De vorige keer hadden we problemen met de koeling van de auto. Het lijkt er in eerste instantie op dat het vandaag goed gaat. De temperatuur wordt niet te hoog, maar toch zien we als we op drie kwart zijn dat er stoom onder de motoerkap uitkomt. Direct stoppen dus omdat het water kookt. We bereiken uiteindelijk de camping in La Fouly.

Het uitzicht is er nog steeds fantatstisch.

Maar ja ondertussen hebben we wel een probeem met de auto. Ik volsta met het geven van een korte samenvatting van het auto probleem.

  • Dinsdag om half 6 de ANWB gebeld.
  • Om half 7 ongeveer komt er een hulpverlener van TCS, de Zwitserse zusterorganisatie van de ANWB langs om het probleem te bekijken.
    Hij stelt voor dat we morgen om 8 uur naar de garage in Orsiére gaan.
  • Wij staan om 8 uur op de stoep van de garage, maar niemand spreekt Engels of Duits en men weet ook niet van onze komst. Dus gebeld met de ANWB die laten iemand die Frans spreekt bellen om het probleem uit te leggen.
  • Om half 9 verschijnt de hulpverlener van gisteren. Het blijkt dat hij een service auto van de TCS heeft.
  • De auto wordt onderzocht en het blijkt dat de thermostaat kapot is. Die moet gerepareerd worden.
    Ondertussen verblijven wij in het kantoortje bij de garage.
  • De auto is naar verwachting om 5 uur klaar.
  • Wij gaan een kopje koffie drinken bij het hotel Terminus (waar we vroeger nog eens overnacht hebben) en gaan daarna een wandeling maken rond Orsieres. Ten slotte bekijken we Orsieres nog.
  • Om 5 uur halen wij de auto op.
    Helaas blijft vlak voor de aankomst op de camping dat het probleem niet is opgelost. De temperatuur wordt niet te hoog maar toch gaat de koelvloeistof koken.
  • Met de ANWB overleg en morgen (donderdag) weer terug naar de garage. Bij aankomst ANWB bellen die met de garagehouder overleggen over wat nu te doen.
  • Nu begint er een lang overleg met de ANWB. Volgens de garagehouder moet hij van alles gaan proberen: Dop van reservoir vervangen, Pomp vervangen, Radiateur vervangen. Net zolang tot het probleem gevonden is.
    Dat gaat vandaag niet lukken omdat hij de benodigde onderdelen niet heeft.
  • Overlegt met onze eigen garage “Druijff Barneveld”. Hij gelooft niet in deze zaken. Zijn advies is verzoeken om de auto naar Nederland te repatriëren zodat hij verder kan kijken
  • ANWB brengt repatriatie ook ter sprake omdat de auto niet binnen 48 uur gerepareerd kan worden.
    Echter het is de vraag of de waarde van de auto opweegt tegen de kosten van repatriatie. Indien dat niet het geval is dan stellen zij voor om de auto in Zwitserland naar de sloop te doen.
  • Na 2 uur wachten is er nog geen antwoord van de ANWB en gaan we terug naar de camping.
  • Uiteindelijk belt de ANWB dat de auto niet gerepatriëerd kan worden.
  • Gelukkig veranderen ze van mening na een warm pleidooi van onze kant om toch de auto naar Nederland te transporteren. Wij zijn de ANWB zeer dankbaar voor deze oplossing.
  • De auto ingeleverd bij de garage in Orsieres. Hier vandaan wordt hij opgehaald. Dit kan zeker 1o werkdagen duren.
  • Volgende week woensdag kunnen we een leenauto ophalen om naar huis te gaan.

We zijn blij dat we nu weer van de vakantie kunnen gaan genieten. Ondertussen zijn onze vrienden Berend Jan en Ankie ook aangekomen en we hopen een fijne tijd met zijn vieren te hebben.