Het is vandaag de zesde dag in Rome, en het is alweer de laatste volledige dag. Iedereen doet het rustig aan maar wij (Hanny en ik) staan op tijd rond en gaan een wandeling maken in de buurt van ons appartement. Er moeten mooie mozaïeken te zien zijn, maar we zijn te vroeg, de kerken waar ze zich bevinden zijn nog dicht. Jammer, maar we hebben toch lekker gewandeld.

Na het ontbijt gaan we op stap, met Peter Jan, Kristel en Gerhard. De rest gaan niet met ons mij. Mirjam is nog niet helemaal opgeknapt en doet het ook vandaag nog rustig aan.

We beginnen met een kopje koffie beneden bij Cafe 800, onder ons appartement. Gerhard besteld warme chocolade.  Dat is een grote verrassing. Het is pure gesmolten chocolade. Hij vraagt een glas melk en het verdunde spul is nog sterk. Wie zou er ooit de pure chocolade drinken hier?

Hierna gaan we naar de kerk “Paulus buiten de muren”  Dit is volgens mij één van de allermooiste kerken die we in Rome gezien hebben. Meer informatie kun je vinden via deze link.

De kerk is gebouwd op de plaats waar de apostel Paulus begraven is. Enkele delen van de kerk zijn nog van de eerste kerk die in opdracht van keizer Constantijn gebouwd is.

De kerk maakt op mijn heel veel indruk door:

  • De rust die de kerk uitstraalt.
  • De prachtige mozaïeken, zowel in de kerk als buiten.
  • De indrukkende zuilengang
  • De marmeren vloer.

Ook de buitenkant is prachtig met een mooi mozaïek. Het is bijzonder om je te realiseren dat de apostel Paulus hier begraven is, maar wat meer nog is dat hij werkelijk in deze stad heeft gewoond (in gevangenschap) en een aantal van zijn brieven heeft geschreven.
Er bevind zich door de hele kerk heen een soort galerij met de afbeeldingen van alle pausen. Te beginnen met Petrus (hoewel je je kunt afvragen of je Petrus wel paus mag noemen) tot en met de huidige paus. Er kunnen nog 16 afbeeldingen van pausen aangebracht worden.

We maken heel wat foto’s en een deel is hieronder te zien.

Hierna gaan Hanny en ik naar de wijk Trastevere terwijl de anderen naar huis gaan. Ook in Trastevere is een bijzondere kerk te vinden: “Santa Maria in Trastevere”.

De Santa Maria in Trastevere is waarschijnlijk aan het begin van de derde eeuw gesticht door Paus Calixtus I. Het is naar alle waarschijnlijkheid de oudste gebedsplaats van christenen in Rome. Ook deze kerk heeft prachtige mozaïeken. Van alles wat we in kerken zien vind ik de mozaïeken haast nog het mooist.

Een uitgebreide beschrijving van deze kerk is te vinden via deze link.

En natuurlijk maken we wat fotos.

We lopen nog wat rond in de wijk Trastevere. Er zijn prachtige straten te zien. Het regent een klein beetje maar daar hebben  we maling aan. We drinken een heerlijk kopje koffie. Hanny neemt er een taartje bij maar mij lijkt (of het mag volgens de etiquette of niet) een Tiramisu erbij. Het smaakt in ieder geval heerlijk.

We komen tot de conclusie dat we net te laat zijn om het Palazzo Farnese te bezoeken. Dat is een hoogtepunt van de renaissance in Rome. Ondanks dat maken we een leuke wandeling.

Voor Hanny en Wilco is het nog niet genoeg en zij gaan nog een andere kerk vlak bij het appartement bekijken. Mijn hoofd zit een beetje vol met indrukken dus ga ik naar huis.

Op het laatste stukje lopen op de via Merulana over zo’n 250 meter valt het me op dat er twee kerken en een klein beeld van Maria staan. Dit is geen uitzondering in Rome.

We sluiten de avond af met een heerlijk diner in een restaurant in “onze straat”, Hosteria Isodoro. Het is een reuze gezellig restaurant met heerlijk eten. Alle Italiaanse restaurants die ik ooit bezocht heb vallen hierbij in het niet.

De ober is ook reuze gezellig. Hij maakt een foto van ons.

En voor de grap maakt hij er ook nog een een soort selfie.

Aan het eind van de avond krijgen wij van de kinderen nog een leuke verrassing. Zij hebben een fotoboekje gemaakt met steeds een foto van vroeger waar zij met zijn drieën op staan en dezelfde foto die zij nu hebben gemaakt in dezelfde setting.

Een origineel idee wat door ons ontzettend gewaardeerd is.