Woensdag 11 april breekt aan. We staan op tijd op. We hebben gisteren besloten om met zijn allen naar de Friezenkerk te gaan. Hanny en Kristel willen daar graag heen. De Friezenkerk is aan het St. Pieterplein en is de kerk van de Nederlandse parochie in Rome. De kerk is op de plek waar in de 8e eeuw een kolonie door Friezen werd gesticht. De huidige kerk is in de 12e eeuw gebouwd. Hanny heeft erover gelezen en wil graag een dienst in deze kerk meemaken, dat kan op woensdag. Om 1o uur is er een mis. Kristel wil erheen omdat ze de voorganger kent. Bischop Hurkmans is na zijn afscheid als bisschop van den Bosch aan de Friezenkerk verbonden. Kristel kent bisschop Hurkmans van haar tijd als jongerenwerker in de Katholieke kerk. Iedereen wil wel mee vanochtend. Alleen Mirjam blijft thuis. Ze is ziek geworden, koorts en keelpijn. Heel erg jammer.

Het is wel een gehaast om er te komen want de paus houdt audiëntie vandaag en daarom is het een drukte van belang en is de ingang naar het St. Pieterplein die wij willen nemen afgezet. Als we eenmaal binnen zijn ontdekken we waarom iedereen mee wilde gaan. Omdat Kristel de voorganger kent heeft ze gemeld dat wij er zijn en dat wij er zijn ter ere van ons 35 jarig huwelijk. Wij worden welkom geheten en in de voorbeden wordt er aan ons gedacht en ook aan Arie die niet bij ons is. Aan het eind van de dienst worden we beide naar voren gevraagd en ontvangen we de zegen van de bisschop. We zijn verwonderd en hadden dit absoluut niet verwacht. Maar het geeft wel een bijzondere tint aan ons verblijf in Rome. We ervaren een eenheid van geloof, wat ons goed doet.

Na de dienst drinken we samen koffie in een bovenzaal en spreken met de bisschop en enkele andere Nederlandse gasten.

De bisschop is een bijzonder vriendelijke en innemende man. Hij vertelt dat hij het hier best druk heeft. Het is een kleine gemeenschap en hij moet heel veel dingen zelf doen.

Hierna kijken we nog wat rond in de kerk en Peter Jan speelt nog even op het orgel. Het is een oud orgel, wat eerder in de St. Pieter heeft gestaan. Peter Jan bevindt zich in goed gezelschap want Mozart schijnt er nog op gespeeld te hebben.
Op de zondag nadat we in Rome waren kwam de wekelijkse Eucharistieviering die op TV wordt uitgezonden vanuit de Friezenkerk.
De viering is terug te zien via Uitzending gemist.
Meer informatie over de Friezenkerk is te vinden via deze link.

Hanny en ik zijn na de “Friezenkerk” met Aniek naar huis gegaan. De rest is nog naar de wijk Trastevere gegaan.
Om een uur of 3, nadat Aniek haar slaapje had gedaan, hebben we zowel het Colloseum als Forum Romanum bezocht. Het is indrukwekkend om al die ‘restanten’ van de oude tijd terug te zien.
Het Colloseum is een imponerend bouwwerk maar het legt wel de ziel van het Romeinse rijk bloot. “Brood en spelen” klinkt onschuldig, maar zo onschuldig waren de spelen vroeger niet. Men had er vroeger de gevechten, maar het was ook mogelijk om het terrein onder water te zetten, zodat men veldslagen op zee kon naspelen.

Het Forum Romanum is een groot gebied met veel variatie. Wij bekijken de hoogtepunten en laten die zien met wat foto’s.