De eerste volledige dag in Malawi is zondag, rustdag.

We gaan met Gert en Rieneke naar de kerk. Omdat wij er zijn gaan we naar de dienst van 8 uur. Deze dienst is in het Engels. Om 6 uur (’s ochtends) is er ook een dienst, maar die is in de lokale taal. Niet zo geschikt voor ons.
Het is een bijzondere ervaring om hier een dienst mee te maken. Al snel aan het begin worden alle gasten uitgenodigd om naar voren te komen en zich even voor te stellen. Dat voelt heel gastvrij. Het is een hele lange dienst vanochtend want het Heilig Avondmaal wordt gevierd. Maar vooraf zijn er heel veel afkondigingen, want gisteren heeft de kerkenraad vergaderd. De muziek wordt verzorgd door een koor wat buiten in een tent staat opgesteld (dat zal wel met Corona te maken hebben). Het is bijzonder om hier met elkaar de maaltijd van de Heer te vieren. In de dienst heeft iedereen een mondkapje op. Ze letten hier niet zo op de tijd. De dienst begon ongeveer 40 minuten te laat omdat de eerste dienst uitliep. Na onze dienst is er nog een dienst, die op 10 uur staat gepland. Maar omdat ook onze dienst uitloopt begint die dienst pas om 11 uur.

Hieronder wat foto’s gemaakt rond de kerkdienst.

Na de kerkdienst lopen we naar huis.

Normaal gaan Gert en Rieneke naar een huisbijeenkomst ’s middags (Cottage Prayer). Maar vandaag gaan ze naar een begrafenis van een bewoner van de ‘shelter’ waar Rieneke bij betrokken is.  Wij gaan mee. Onze bedoeling is om zoveel mogelijk van het leven hier te zien en mee te maken.

De begrafenis zou om 1 uur of 2 uur beginnen. In Malawi weet je nooit hoe laat het dan preceis begint. De dienst voorafgaand aan de begrafenis is in een andere kerk van de CCPA. Hoewel die overledene niet veel familie heeft is het heel erg druk. Er is een ruime vertegenwoordiging van de ‘vrouwen dienst van de gemeente’. De vrouwendienst neem een hele belangrijke plaats in in de gemeente. Vanochtend zagen we dat ook al in de kerk. De vrouwen zijn allemaal in een speciaal uniform. Het is indrukwekkend om te zien hoeveel aandacht en respect er is voor de overledene. We gaan te voet naar de begraafplaats iets verder op buiten Blantyre op een heuvel. De kist wordt met touwen in het graf gezet en daarna wordt het graf dichtgegooid. Ondertussen zingen de vrouwen een aantal liederen. Het is een indrukwekkend gebeuren en we zijn blij dat we dit mee kunnenn maken.
Hieronder een aantal fotos

Tijdens de wandeling van de kerk naar de begraafplaats en weer terug nemen wij (en velen) een shortcut daardoor lopen we door de wijk waar de kerk staat en dat is weer een heel andere wijk dan waar Gert en Rieneke leven. Op de bijgevoegde fotos is goed te zien dat het hier armer is.

Op de terugweg van de begrafenis naar huis, houden we nog halt bij een Lodge waar we in de schaduw heerlijk kunnen zitten en een biertje kunnen drinken. 
Al met al is het een indrukwekkende dag geworden waar we veel hebben gezien en gehoord over het leven in Malawi.