Het is al weer de derde dag in Malawi maar het voelt of we er al veel langer zijn. We staan om 6 uur op. Omdat het hier zo vroeg donker is, rond 6 uur gaan we vroeg naar bed en staan we ook weer vroeg op.

Na het ontbijt gaan we met Gert zijn auto bij de garage brengen. De onderdelen die wij mee genomen hebben uit Nederland moeten direct gemonteerd worden.  De garage is het eigendom van een man die uit Ierland komt en hier al heel lang woont.

Auto naar garage

We gaan te voet terug,dat is een uurtje lopen.

 

 

 

 

Malaria

Malawi is een malaria-gebied. Malaria wordt overgebracht door muggen. Om malaria te voorkomen moet je een paar maatregelen treffen.

  • We nemen elke dag anti-malaria tabletten die we in Nederland via de GGD hebben gekregen.
  • Vanaf een uur of half 5 ’s middags moet je jezelf insmeren meet Daat een middel om de muggen te verjagen.
  • Slapen onder een klamboe.

Wanneer je gestoken wordt door een mug hoeft het nog niet te betekenen dat je malaria krijgt want gelukkig zijn niet alle muggen besmet.

We lopen terug langs dezelfde weg die we gekomen zijn met de auto. Voor ons is het even vreemd dat je zomaar langs de hoofdweg (de M1 de doorgaande weg van Noord naar Zuid in Malawi) loopt. Maar hier is het nog goed geregeld want hier vind je een afgebakend fietspad naast de weg. Zoals verwacht is het verkeer hier wat anders dan thuis. Je ziet voornamelijk oude autos, er rijden fietsen en brommers op de weg. Een overzicht van wat we zien is hieronder de vinden.

We zijn rond koffietijd terug van het wegbrengen van de auto. Om een uur of 3 gaan we weer terug lopen om de auto weer op te halen. In de tussentijd brengen we ’thuis’ door. Tijdens de lunch komen er nog twee vrienden van Gerten Rieneke langs die naar Mozambique zijn geweest en nu weer naar het noorden van Malawi terug gaan.

De wandeling terug gaat wat lastiger want nu stijgt de weg. Ondertussen vermaak ik me weer heerlijk met het fotograferen van dingen die ik zie. Auto’s, stalletjes langs de weg en mensen. Het resultaat is hieronder te zien.

Na het ophalen van de auto gaan we eerst naar een winkel waar ze stoffen verkopen. Helaas kan Hanny geen stof vinden naar haar zin.

Hierna gaan we naar een Mall in Blantyre. Het ziet er bijna westers uit en is een behoorlijke tegenstelling met wat we tot nu toe in Blantyre hebben gezien.

Gert heeft vanavond koorreptitie en wij vinden het leuk om zo’n repetitie mee te maken.

Voor die tijd gaan we terug naar de lodge waar we gisteren wat gedronken hebben. Nu gaan we erheen om wat te eten. We hebben niet zoveel tijd omdat het koor om 6 uur begint. Het duurt heel lang voor het bestelde eten komt. Dat eten wordt in fases gebracht. Wij beginnen maar vast te eten en op het laatst hebben wij het eten al op en Gert heeft nog niets ontvangen. Omdat we al te laat voor het koor zijn, meldt Gert dat hij zijn eten niet meer hoeft.

We maken de tweede helft van de koorrepetitie mee. Men is aan het oefenen voor het kerstconcert. Het is leuk om het enthiouasme te zien van de zangers.