Zaterdag 27 februari is een drukke dag. Hieronder volgt het overzicht van de dag:

  • Kwart over 6 opstaan om 18 km te gaan hardlopen.
    18 km is eigenlijk te weining gezien de plannen die ik heb voor 60 km. Limburgs Zwaarste op 2 april.
  • Naar moeder in Andel om opruiming te houden en oude bedden etc. naar de vuilstort te brengen samen met Nezinus.
  • Wandeling maken in het Pompveld
  • Naar de verjaardag van schoonzus Marja in Giessen
  • Naar de verjaardag van Arien (vroegere buurvrouw)

Deze weblog gaat vooral over de wandeling in het pompveld. Het pompveld is een natuurgebied onder Andel, mijn geboortedorp. Link naar het pompveld

Vroeger toen ik nog in Andel woonde (voor 1984) was met dit mooie gebied nooit echt opgevallen. Het was gewoon het pompveld en meer niet. Nu valt het op hoe mooi het gebied is.  We starten onze wandeling op de hoek van het Eendenveld en de Bakse Ka. De Bakse Ka is een onderverhad smal weggetje wat langs het pompveld ligt. Het is onvoorstelbaar dat zo'n ka, tot de ruilverkaveling in de jaren 60 gebruikt moest worden als men van Andel richting Eethen ging.

Het weer zit niet mee op deze dag, het regent in het begin van onze wandeling behoorlijk. Maar met een paraplu op is het goed te doen.

Het pompveld is een van de weinige oorspronkelijke landschappen van het Land van Heusden en Altena. Je vind er kleine stuje weiland afgewisseld met griendedn en smalle slootjes. Tegenwoordig ligt er ook een meertje zoals je hier boven ziet. Ik kan me niet herinneren dat dit er vroeger ook lag.

Zoals hieronder te zien is, was het behoorlijk modderig door alle regen. Vette klei met nat weer geeft echt een modderpoel. 

 

Centraal in het gebeid licht een traditionele eendenkooi. Je mag deze natuurlijk niet zomaar betreden. Je mag om het pompveld heenlopen. Er dient rust te zijn voor de vele vogels die er verblijven.

Na ruim een uur hebben we de 5 km lange wandeling afgerond. Het is een bijzonder landschap in een bijzondre streek van Nederland.