Vandaag gaan we naar Glane fietsen. We hebben een afspraak gemaakt met pater Said van het Syrisch Ortodox klooster in Glane.

We rijden  via een kleine omweg naar het klooster, gebruikmakend van het fietsroute netwerk.

Om half één zijn we bij het klooster, omdat we tussen één en twee hebben afgesproken eten we in de tuin ons brood op. We worden gastvrij ontvangen door pater Said. Hij geeft rondleidingen in het klooster. Deze week op donderdag en op vrijdag, maar omdat wij dan niet kunnen is het geen probleem voor hem om ons een privé rondleiding te geven.

Hij vertelt met heel veel enthousiasme over de Syrisch Orthodoxe kerk en haar geschiedenis. De Syrisch Orthodoxe gemeenten in Nederland zijn vooral in Twente te vinden, dat komt omdat hier veel gastarbeiders uit Turkije kwamen werken in de textiel-industrie. Maar ook zijn er vluchtelingen.

De geschiedenis van de Syrisch Orthodoxe kerk gaat terug op de gemeente in Antiochië die volgens de Handelingen der Apostelen gesticht is door het werk van Pauls en Barnabas. Volgens de overlevering heeft Petrus er ook gewerkt voor hij naar Rome ging.

De kerk heeft een lange traditie en hecht heel erg aan rituelen. Pater Said legt uit hoe de doop in zijn werk gaat: de baby wordt ontkleed en in  het doopbad gehouden en dan wordt er water over het hoofd gesprenkeld. De dopeling wordt gezalfd en na de doop bekleed met een wit kleed. Ze kennen niet de eerst communie zoals de Rooms Katholieken. De dopeling krijgt, symbolisch, al direct na de doop de hostie uitgereikt.

Er is veel eerbied voor het woord van God en voor de oude liederen. In principe worden alle diensten nog steeds in het Aramees gehouden. Wij ontmoeten na de rondleiding ook nog de bisschop en hij geeft aan dat er wel gezocht wordt naar mogelijkheden om de eigen taal (Nederlands) meer een plek te geven.

De kerk heeft ook een lange traditie als het over vervolging gaat. Het is verschrikkelijk om te horen hoeveel vervolging er in het verleden is geweest en er nog steeds is.

Hieronder geven we een impressie van de rondleiding.

Na het bezoek aan het klooster fietsen we (met een omweg, de uitgestippelde route volgend) terug naar de camping. Onderweg genieten we van het Twentse landschap.
Hoe dichter we bij huis komen hoe mooier het wordt.