De Sallandtrail is een populaire trail. Ik wilde me op de tweede dag dat de inschrijving open was inschrijven. Maar op dat moment was de inschrijving al gesloten doordat het maximum aantal inschrijvers was bereikt. Ik heb me toen op de reservelijst laten zetten en een aantal weken geleden kreeg ik een mail dat ik alsnog mee kon doen.

8 maart belooft een mooie dag te worden. Het weer is prachtig, zonnig en een lekkere temperatuur. Omdat ik alleen naar Nijverdal ga om de 50 km trail te lopen en Hanny de auto wil gebruiken ga ik met de trein naar Nijverdal. Dat is ook wel heel ontspannen. Tijdens de reis kan ik de krant lezen en met anderhalf uur sta ik op het station van Nijverdal. Tot mijn verbazing staat er een busje klaar voor de lopers die met de trein komen. Samen met 6 andere lopers wordt ik naar de start locatie gebracht.

Om 9 uur is de start en bij het ophalen van mijn startnummer kom ik Marjo en Connie tegen, die ook bij Run2day runners lopen. Zij gaan 25 km lopen.

Het parcours bestaat uit 2 lussen van ieder 25 km. De eerste lus is hetzelfde parcours als de 25 km trail.

P3080126

Het leuke van een trail is dat je bijna 100% door de natuur loopt over onverharde paden.  Soms is het zelfs niet eens goed te zien of er wel een pad ligt. Het parcours is prachtig. Zoveel ongerepte natuur en zoveel rust. Geweldig.

P3080127

Het ‘nadeel’ van de ongebaande paden is wel dat er nogal wat oneffenheden zijn, zoals uitstekende boomwortels en boomstronken. Dit wordt me één keer fataal. Op een stukje wat omlaag loopt struikel ik over zo’n wortel en maak een lelijke smak. Het resultaat is schaafwonden aan mijn arm en been. Maar gelukkig kan ik wel door lopen.

P3080129

Het leuke van een trail is ook dat je niet op een eind-tijd gefocust hoeft te zijn. Dat geeft je de kans om optimaal te genieten van de natuur en het uitzicht.

Tijdens het lopen realiseer ik me dat een afstand van 50 km lopen niet alleen een fysieke inspanning is. Het is ook een mentale inspanning. Dat realiseer ik me vooral het eerste deel van de trail. Als je 17 km hebt gelopen dan moet je nog 33 km. Als je dan ook de hele tijd ingehaald wordt door lopers die de 25 km lopen dan moet je wel even wat overwinnen om het leuk te blijven vinden.

P3080130

De tweede lus is daarom leuker dan de eerste lus. Nu zie ik alleen nog maar ‘mede-strijders’ die ook 50 km lopen en dus in het zelfde schuitje zitten. En eerlijk is eerlijk de tweede lus is mooier dan de eerste lus. We hebben hier prachtige uitzichten doordat we over een groot glooiend heideachtig terrein lopen. Ik verbaas me elke keer weer hoe mooi Nederland is.

P3080131

Na 5 uur en 24 minuten kom ik over de finish. Ik ben heel tevreden met mijn tijd. Heb me totaal niet geforceerd en steeds mijn rusten genomen. Die kon ik ook goed gebruiken om de thuisblijvers via facebook op de hoogte te houden.

Omdat de start en finish bij het zwembad van Nijverdal zijn, mag je gebruik maken van de douches en het zwembad. Na een heerlijk biertje loop ik naar het station en reis op mijn gemakje naar huis, nog nagenietend van een fantastische dag.