Vandaag is het vrijdag, 8 augustus. Een bijzondere dag want het is vandaag de verjaardag van Aris. Hij is op dit moment in Suriname op vakantie maar we sturen hem natuurlijk een felicitatie.

Het is de eerste wandeldag vandaag. We hebben heel wat naar het weerbericht gekeken, want de zomer is zeer onstabiel in Zwitserland dit jaar. Heel veel regen en weinig droge en zonnige dagen. Maar vandaag ziet het er goed uit.

Het leuke van Savognin is dat je zowel op de camping als in de hotels een Gaste Karte krijgt waarmee je onder andere gratis de kabelbanen in Savognin mag gebruiken. We gaan daar gebruik van maken omdat je dat zonder moeite naar een grotere hoogte kunt komen. Savogin ligt op zo'n 1175 m. hoogte. Met de eerste kabelbaan gaan we naar Tiginas (1600 m) en daarna met de tweede baan naar Somtgant (2117 m). Zodoende hebben we zonder inspanning al zo'n 1000 hoogtemeters overbrugd.

Doel van de wandeling is Pix Martegnas. Het begint al goed met een flink stuk steigen langs een saaie weg, waarschijnlijk in de winter de skibaan.

Al met al moeten we zo'n 500 meter stijgen, wat voor een eerste wandeling best wel veel is. 

Al onze  moeite wordt wel beloond, want eenmaal boven hebben we een prachtig uitzicht. Het is wel te merken dat we op grotere hoogte zijn, want de wind is behoorlijk fris. We vinden een mooi plekje om onze boterhammen op te eten. Wat smaakt dat Zwitserse brood toch weer heerlijk! Lang blijven we niet zitten, want daar is het te fris voor.

 

Lang blijven we niet zitten. We lopen door en moeten om een stuk berg heenlopen, waar de zon niet vaak schijnt en waar het behoorlijk koud is. Als we na een tijdje achterom kijken zien we weer hoe snel je in de bergen een eind verwijderd bent van de plek, waar je zoeven was. Gelukkig schijnt de zon weer als we even later door een draaihek gaan: we komen in een stuk grasland waar koeien lopen. Het zijn er behoorlijk veel; ook lopen we een tijd achter een paar koeien met hun jonkies aan.

Hanny heeft het daar niet op, want voor we de wei inliepen zag zij het bord staan, waarop gewaarschuwd werd, dat je niet te dicht in de buurt moest komen van een koe en haar jong. UIteindelijk laten de koeien ons voorbijgaan en lopen we rustig verder naar beneden.  

We bereiken de stoeltjeslift weer en kunnen nu beter genieten van het uitzicht op het dorpje. Pas als we bijna benden zijn komt onze vouwwagen in zicht.

Eenmaal weer bij de tent genieten we nog van een beker cup-a-soup en dan gaat Jannie terug naar haar hotelkamer om zich op te frissen. Ook wij genoten van de warme douche. Het is fijn dat deze camping voorzien is van een mooiverwarmd sanitairgebouw, wat natuurlijk nodig is voor de wintersporters.

Daarna lopen we richting dorp, waar Jannie ons al staat op te wachten. Het is vandaag markt in het dorpje en het is gezellig daar even over heen te struinen. Er worden allerlei producten uit de streek aangeboden, maar het is wel erg duur. Uiteindelijk kopen we een stukje kaas. eenmaal bij de tent aangekomen wordt er bahmi gemaakt en we gaan vroeg naar bed.