Dinsdag.

We zijn vandaag al vroeg uit de veren, want we willen op tijd bij de Duamo, de Kathedraal van Sante Maria del Fiore, staan. We hebben n.l gezien wat een enorme rijden er op zaterdag stonden en we willen proberen die wachttijd te bekorten. We parkeren weer in Fortezza di Basso. Het is een zeer oud fort, waarin een grote parkeergarage is gemaakt. En het is vlak bij de stad, want we lopen door het internationale treinstation Santa Maria Novella en zijn dan met een paar minuten lopen bij het prachtige plein, dat verdeeld is in het Piazza del Duomo en Piazza Dan Giovanni (genoemd naar de Baptistery). Deze omgeving stond binnen de eerste cirkel van de Romeinse muren, die om de stad gebouwd waren. 
Op 8 september in het jaar 1296 startte de stad de bouw van een nieuwe kathedraal, een enorme! Er zijn er maar 3 in de wereld die groter zijn. Hij moest gebouwd op de plaats van de oude kerk van Santa Reparata, De kerk moest groot genoeg zijn om al de gelovigen van Florence te herbergen. Daarom werden er verschillende oude gebouwenin de buurt afgebroken en de kerk van San Michele in Visdomini werd ervoor verplaatst.
Grappig genoeg moest de oude kerk in gebruik blijven, tot de nieuwe er stond. In 1375 werd hij uiteindelijk afgebroken, wat niet betekende dat de Duomo al helemaal gereed was. In 1436, op 25 april, 140 jaar nadat de eerste steen gelegd was, werd hij met groot vertoon enceremonie in gebruik genomen door Paus Eugen de 4e.

Op de foto hieronder is te zien hoe immens groot deze kathedraal is. 

  

 

We kunnen bij de ticketverkoop gelukkig al gelijk doorlopen, maar voor de kerk staat er toch al een aardige rij, hoewel niet zo'n lange als we zaterdag zagen en bovendien is het nog niet zo warm. Kees leest een poosje in zn e-book en uiteindelijk zijn we aan de beurt om naar binnen te stappen. Achter ons wordt de deur gelijk weer voor 5 minuten gesloten. We klimmen heel veel treden in de dikke muur van de Dom omhoog, tot vervelens toe. Het draait maar door en het duurt een tijd, omdat er w.s. telkens mensen uit moeten rusten. Uiteindelijk komen we op een hoge galerij in de kerk uit, waar we een prachtig uitzicht op de koepel hebben en een flink eind naar beneden kunnen kijken, Het is nog helemaal rustig in de kerk, op een nis na, waar de mis wordt bediend.
 

 

 

 
We lopen de koepel half rond en dan begint het gedraai in de muur weer opnieuw, tot we helemaal boven belanden, waar we naar buiten kunnen, Daar hebben we natuurlijk een prachtig uitzicht op de stad!

 

 

 



En dan begint de hele kim naar beneden. Wie denkt dat hij dan gelijk de kerk in kan lopen, heeft het mis. Het kaartje dat we kochten is weliswaar zowel voor de beklimming van de Duomo als voor de kathedraal zelf en voor de Baptistery, maar we moeten opnieuw achteraan aansluiten. En dat doen we dan ook maar. De rij verdwijnt sneller dan de eerste en de kerk is van binnen immens; hoewel hij niet zo', indruk op ons maakt als b.v de St Paul in London. Er is een prachtige vloer, met patronen, ingelegd met marmer. Er zijn losten, nog moeiten gespaard, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van het gebouw.

 

 

 

 

Na die twee bezichtigingen is het wel tijd voor een bakje espresso, met de nadruk op "bakje". Het smaakt goed, vooral Kees is er content mee, maar met een slok of 4 is het wel op. Maar we kunnen er gebruik maken van het toilet en dat is ook erg prettig, evenals van de free wifi.

En dan op naar de Baptistery; gek genoeg is daar geen rij te vinden, terwijl het toch een prachtig gebouw is. Weer een mooie koepel en een prachtige galerij. 

 

De deur  aan de ppstzijde is een plaatje. dat is dan wel weer te zien aan de drommen toeristen, die proberen er een plaatje van te schieten.  Michelangelo zei erover, dat de deuren het waard zijn de poorten naar het Paradijs genoemd te worden. Ghibertit maakte de deuren tussen 1425 en 1452. De deuren in de Baptistery zijn trouwens een copue van de originelen, die in het Museo dell' Opera del Duomo geplaatst zijn,
Er zijn 10 scenes uit het Oude Testament te zien op de deuren. Hieronder zien we het 5e paneel, waarop iets te zien is uit het leven van Jacob en Esau.  

 

 



Weer buiten passeren we de rij van mensen, die nu de Duomo inwillen en inmiddels is een groepje (conservaqtoriumstudenten?) op een van de banken gaan staan voor een miniconcert van Middeleeuwse muziek. We genieten er even van.

 



Daarna eten we onze boterhammen op en besluiten nog soor te lopen naar de synagoge, die in een andere wijk van de stad ligt. voorheen leefden de Joden hier in een Ghetto en er is een prachtige Synagoge gesticht, toen een rijke Jood in zijn testament aangaf, dat zijn nagelaten geld voor de bouw van de synagog moest worden besteed. Het is een prachtig gebouw geworden , onlangs gerestaureerd en nog steeds in gebruik. Foto's mlgen we er niet maken, want onze tassen moeten in de kluis en wijzelf moeten door een detectiepoort bij binnenkomst. We kopen 2 anschtkaarten en lopen weer terug naar de stad. We worden buiten nog even door twee traditionale Joden uit New York aangesproken met de vraag of we het mooi vonden en of we Joods zijn. Zijn ze hier misschien voor hun studie? We weten het niet en wnesen elkaar een goede dag verder.

We nemen nog een heerlijk Italiaans ijsje op de terugweg en gaan daarna naar de auto. Het was een welbestede dag.