Vandaag is het maandag en het weer ziet er weer goed uit. We staan vroeg op want we willen vandaag een stevige wandeling gaan maken. Het plan is om vanaf het station in Bergün naar het station in Monstein te lopen.
We vertrekken daarom iets na half 9 vanaf de camping. We lopen eerst naar het station in Filisur en dan nemen we de trein naar Bergün. We hebben al vaker in die trein gezeten, maar elke keer is het weer verbazend hoe bijzonder de spoorlijn (Albula lijn) is. De spoorlijn moet in korte tijd een geweldig hoogteverschil overbruggen, daarom liggen er allemaal lussen in en tunnels. Net na Bergün zie je het dorp liggen, maar elke keer gaat de trein een tunnel in en als hij eruit komt zie je het dorp weer. Vanaf een andere positie soms, maar altijd is de trein geklommen.

Vanaf Bergun gaan we naar het dorpje Latsch. Bergùn ligt op 1395 meter hoogte. We merken al direct dat er vandaag flink geklommen moet worden. Dit deel van onze tocht is geweldig stijl. We verbazen ons er elke keer weer over hoe snel je stijgt. Al heel snel merken we dat het wel een zware eerste tocht zal worden.
Het dorpje Latsch is een typicsh bergdorpje met hele smalle straatjes en overal huizen met mooie bloemen voor de deur en in de bloembakken.

Na Latsch zetten we koers richting `Alp da Stugl´ wat op 2048 meter hoogte licht, al met al dus een stijging van zo´n 650 meter We lopen nog steeds door afwisselend bos en weiland. Het pad staat over het algemeen goed aangegeven, maar vlak voor Alp da Stugl raken we  het spoor bijster. Er staan voor ons gevoel geen bordjes meer. Een andere wandelaar keert zwijgend terug op zijn pad. Waarschijnlijk kon hij de weg ook niet vinden.
Gelukkig zien we na een tijdje dwalen in de verte gele bordjes staan, die ons weer de goede weg wijzen.

 

Zoals je op bovenstaande foto kunt zien zijn er genoeg paden te kiezen. Wij willen naar Monstein en kiezen dus die richting waarbij we eerst langs Fuorcla digl Ducan zullen komen.
We blijven nog steeds stijgen en het landschap verandert ook langzaam. Eerst lopen we langs een beekje met aan beide kanten bergen. We lopen zelf door het gras. Het ziet er overal groen uit. Verderop komt er steeds meer sneeuw. We kruisen sneeuwvelden en ook om ons heen zien we steeds meer sneeuw op de hellingen liggen. Het begint wat te waaien en op een bepaald moment gaat het er wat onheilspellend uitzien.

Tijdens onze tocht zien we bijna geen mensen. Af een toe komen we een paar wandelaars tegen.

Zoals op de foto´s te zien is wordt het bewolkter en met dat we hoger komen, komt er meer sneeuw.

Als we het hoogste punt bereikt hebben moeten we nog ruim anderhalf uur afdalen naar Monstein. Daar aangekomen komen we tot de onaangename verrassing dat het treinstation Monstein nog meer dan een uur lopen voorbij het dorp ligt. We nemen daarom de Postbus naar het station in Glaris en gaan dan met de trein terug naar Filisur.

Het was een prachtige wandeling maar ook heel vermoeiend voor een eerste tocht.