Deze blog heeft een wat eigenaardige titel. “Fietsen en een beetje wandelen”. Dat vraagt om een verklaring. De bedoeling was om vandaag een stukje te gaan fietsen en dan een wandeling te gaan maken en vervolgens weer wat te fietsen. Alleen liep het iets anders.

We zijn om een uur of 8 / half 9 vertrokken en via de Hessenweg en de Molenweg zijn we naar de Goorsteeg bij Lunteren gefietst. Hier wilden we het “Doesburger molen pad” (een klompenpad gaan lopen).  Vol goede moed vertrokken we. Maar na een klein stukje lopen kwam ik er achter dat het niet vanzelf ging: Spierpijn in mijn linker bovenbeen. Dat wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het feit dat ik ruim 3 maanden met een brace omgelopen heb, waardoor mijn rugspieren verzwakt zijn. Gisteren heb ik voor het eerst weer 3 x 3 minuten hard gelopen. Dat was blijkbaar toch iets teveel van het goede. Hierop besluiten we om de wandeling maar in te korten en zijn we met 3 km weer terug bij het begin.

We besluiten nu om een wat langere fietstocht te gaan maken en wel naar de “Binnenveldse Hooilanden” tussen Veenendaal, Ede, Wageningen en Rhenen.

300 hectare topnatuur
In de Binnenveldse Hooilanden werken de natuurliefhebbers, boeren en terreinbeheerders samen met overheden aan de realisatie van nieuwe natuur tussen Wageningen, Ede, Veenendaal en Rhenen. De Binnenveldse Hooilanden wordt een uniek gebied van 250 – 300 hectare aaneengesloten topnatuur waar straks veel bijzondere soorten te zien zijn.

Het gebied maakt deel uit van het Gelderse Natuur Netwerk en het inliggende gebied Bennekomse Meent is onderdeel van het Natura2000-gebied Het Binnenveld.

Het wordt een leuke fietstocht. Vanaf Ede kruisen we de A30 en via de Meikade, Kade en Pakhuisweg steken we de A12 over. Via de Dragonderweg vervolgen we onze weg richting de eindbestemming. Vroeger reden we stukken van deze route met de auto als we richting Rhenen gingen. Dat is nu onmogelijk en we verbazen ons over hoe de bebouwing (Industrie terrein bij Ede en nieuwe woonwijk bij Veenendaal) is opgerukt.
Bij de Binnenveldse Hooilanden kun je een wandeling maken, maar daar zien we van af. Maar wel een goede reden om nog eens terug te komen. Ten slotte rijden we via Veenendaal, Ederveen en Lunteren weer terug naar huis.