Zondag 8 april is de tweede volle dag in Rome. Zoals gewoonlijk willen we naar de kerk gaan en een dienst bijwonen. We kiezen ervoor om naar de Basiliek “Santa Maria Maggiore” te gaan. Deze kerk is op loopafstand van ons appartement en de dienst begint om 10 uur, wat ook handig is.

De kerk is gesticht in het jaar 321 door Paus Sixtus III. Meer informatie over deze kerk is te vinden via deze link.

Hieronder zijn twee fotos van de buitenkant van de kerk te zien. Er staan hekken rondom de kerk en bij het witte tentje aan de linkerkant moet iedereen door een scanner voor hij de kerk mag betreden.
De meeste grote kerken, en ook andere gebouwen, zijn behoorlijk beveiligd. Er is een scanner waar je tas gescand wordt en je moet door een poortje zoals op een vliegveld.
Dat is toch wel een gekke gewaarwording dat je alvorens naar een kerk te gaan eerst langs de beveiliging moet.

Ook zie bijna overal soldaten patrouilleren.

Doordat we niet op de ‘beveiliging’ hadden gerekend zien we iets te laat voor de dienst. Er is een latijnse mis, dus we kunnen niet alles verstaan, maar sommige teksten klinken heel vertrouwd in de oren.

Hieronder zijn een paar fotos te zien van het prachtige interieur van de kerk. De kerk is rijk versierd met schilderwerk en mozaïeken.

Na de kerk gaan we in ons appartement lunchen en daarna gaan we naar het centrum van Rome om daar een aantal dingen te bekijken.

We verplaatsen ons via het openbaar vervoer, we hebben een kaart gekocht waarmee we met de metro, tram en bus kunnen reizen. Dat is heel handig.

Als eerste bezoeken we de Trevi fontein. Deze fontein is wereldberoemd en het is er dan ook ontzettend druk.

De huidige fontein is in de 18e eeuw gebouwd. Voor die tijd was er al een kleinere fontein. Het geld voor de huidige fontein is bijeengebracht onder leiding van de pausen Urbanus VIII en Clemens XII. Over het geld wat nodig was voor de bouw doen een paar verhalen de ronde. Urbanus zou extra belasting op wijn hebben geheven en Clemens zou een lotto hebben georganiseerd. Meer informatie is te vinden via deze link.

Op beide fotos is goed te zien hoe druk het is bij de Trevi fontein.

Hierna lopen we langs de zuil van Marcus Aurelius. Deze zuil is opgericht in opdracht van keizer Commodus rond het jaar 193, ter nagedachtenis van zijn vader (Marcus Aurelius).

Zuil van Marcus Aurelius

Er is zoveel te zien in Rome dat je altijd weer keuzes moet maken. Wij besluiten om het Pantheon te gaan bekijken. Ook hier is het druk. Het Pantheon is een bijzonder gebouw. Het huidige Pantheon werd tussen 118 en 125 gebouwd door keizer Hadrianus. Het verving een eerdere tempel die door Marcus Agrippa, schoonzoon van keizer Augustus was gebouwd.

Het Patheon is een bijzonder gebouw en wel om verschillende redenen.

  • Het is niet helemaal duidelijk ter ere van welke goden dit gebouw gemaakt is.
  • De koepel van het gebouw is immens groot met zijn diameter van 44,4 meter en is gemaakt van een soort beton wat gegoten werd. De koepel is aan de onderzijde zo’n 7 meter dik en aan de bovenzijde nog slechts één meter.
  • Het licht in het gebouw komt binnen door het oog (oculus) wat zo’n 9 meter groot is. Dit is een gat zodat er ook regen naar binnen valt en vogels naar binnen kunnen vliegen.
  • Het is ook één van de weinige tempels die omgebouwd is tot een christelijke kerk, dit gebeurde in het jaar 608.

Deze en veel meer informatie is na te lezen via deze link.

Als je in Rome bent dan moet je natuurlijk ijs eten. We kopen “een ijsje” bij de meest geroemde ijssalon van Rome. Het is er een gekkenhuis, maar het ijs smaakt heerlijk.

Het heerlijkste ijs van Rome

Natuurlijk valt er nog veel meer te zien.

Wij sluiten het bezoek aan het centrum af met het eten van een overheerlijk pizza. Dat doen we met zijn allen. Na de pizza gaan Hanny en ik met Aniek terug naar het appartement en de rest blijft nog een tijdje in de stad.

De pizza’s worden vakkundig bereid.

Ook Aniek krijgt een heuse pizza Margarita