Woensdag 20 juli

We slapen uit en bespreken na het ontbijt eerst wat we na deze week gaan doen. We hinken nog steeds op verschillende gedachten: een klein eindje verkassen, b.v. naar de Ardennen of toch naar Zwitserland, zodat Kees de 78km bij Davos kan gaan lopen en we nog even van de bergen kunnen genieten. We besluiten, na alle voors en tegens nog eens overwogen te hebben, zondagavond te vertrekken naar Zwitserland en dinsdagavond 2 augustus terug te rijden naar Barneveld. Daarna besluiten we vandaag een bezoekje te brengen aan het vestingstadje Heusden. Kees wil graag gaan hardlopen, omdat hij goed getraind aan de start wil verschijnen op 30 juli in Davos. Helaas weigert plotsklaps zijn Garmin-horloge alle dienst. Hoewel net opgeladen geeft hij geen krimp meer. Dat is een fikse tegenslag. Kees verstuurt eerst een mailtje naar de zaak waar hij ruim 2 jaar geleden gekocht is en daarna gaan we toch maar richting Heusden.

We volgen de knooppunten van de kaart van het wandelroutenetwerk, Kees loopt, Hanny fietst. Na 14 km en een uur en een kwartier onderweg geweest te zijn, komen we in Heusden aan. Het was een mooie tocht langs kleine plaatsjes, waar bijna geen verkeer door komt en langs het Haarsteegswiel. De omgeving van Haarsteeg stond onder sterke invloed van de Maas, die regelmatig buiten haar oevers trad. Ten noorden van Haarsteeg liggen dan ook historische dijken, zoals de Hoge Maasdijk, waarover wij fietsen. Het Haarsteegs Wiel is ontstaan als gevolg van meerdere dijkdoorbraken. De laatste vond plaats in december 1740. Daarbij werd een gat van 240 meter geslagen in de Hoge Maasdijk en het kolkende water heeft een wiel gevormd van 18 hectare groot en 19 meter diep! – een van de grootste van Nederland.

In Heusden eten we bij de haven ons brood op en bewonderen de heemtuin, die daar vlakbij is. Het is mooi aangelegd en je krijgt daar een beeld van de diverse soorten inheems planten en cultuurgewassen. Ook de planten, die vroeger door diverse ambachten (zoals verven van stoffen) werden gebruikt zijn te zien. De een was sneller uitgekeken dan de ander….

Na een heerlijk bakje koffie bij de haven snelt Kees alvast over de dijk langs de Maas richting Hedikhuizen en Bokhoven. Hanny blijft nog even om te betalen en een sanitaire stop en fietst Kees achterna. Op de ijk vol schapen en –keutels haalt ze hem weer in. Hij wringt het restje water uit de fles en Hanny rijdt vast door. Bij het Engelermeer treffen we elkaar weer, daar er een stuk is langs het meer waar je niet mag fietsen. Met de fiets aan de hand probeert Hanny langs het meer op te lopen, zoals de kaart ook aangeeft dat dat kan, maar aan het eind loopt ze vast. Ze gaat terug en Kees probeert toch een weg te vinden, die aansluit op de weg langs de snelweg op. Het lukt hem en Hanny gaat terug naar de verharde weg en fietst langs de andere kant van het meer naar Vlijmen. Bij de Emte worden nog even wat boodschappen gedaan en als Hanny aankomt bij de camping heeft Kees al bijna de cup-a-soup klaarstaan. Dat doet goed na zo’n rit.

We skottelen ons eten gaar voor de tent in de zon en als alles op is gaat Kees snel douchen, omdat hij Nezinus nog even wil gaan helpen in de tuin in Andel. De regenbui zal wel wat oponthoud gegeven hebben…

Na de douche en de afwas zet Hanny zich aan het verslag.