De dag naar mijn verjaardag zijn we op weg gegaan naar Berlijn. Het stond al lange tijd op ons verlanglijstje om weer eens naar Berlijn te gaan. Het is een mooie stad, maar nog belangrijker is dat we Jasmin weer eens wilde bezoeken. Het is 10 jaar geleden dat we samen naar Berlijn zijn geweest. In de tussentijd heb ik (Kees) Jasmin nog een keer bezocht toen ik voor mijn werk in Berlijn was.

Station Amersfoort

Vandaag is het vrijdag en we blijven in Berlijn tot en met maandag. We reizen met de trein. Dat is een confortabele manier van reizen en de prijs valt nog best mee.

We vertrekken ’s ochtends om 7 uur in Barneveld. We hoeven alleen maar in Amersfoort over te stappen.
We rusten lekker uit, maar onderweg is er ook voldoende gelengeheid om foto’s te maken.

We reizen eerste klas, wat garant staat voor een ontspannen reis.

Onderweg passeren we diverse soorten landschap.

Om ongeveer half 2 komen we aan in Berlijn, op het station “Berlin Hauptbahnhof”. We kopen een dagkaart voor het openbaar vervoer en reizen verder met de S-bahn en de U-bahn naar het hostel in de Karl Marx Strasse.

We hebben een kamer in een nieuw hostel in de wijk Neukohln, dat is de wijk waar Jasmin woont. De kamer is piepklein, maar heel netjes. Vanuit de kamer hebben we een leuk uitzicht op een binnenplaats.

We gaan vrij snel na aankomst naar het Centrum van Berlijn. We bezoeken eerst een kleine tentoonstelling bij een restant van de muur, vlakbij ‘Checkpoint Charlie’. De tentoonstelling geeft een eerlijk beeld over de recente geschiedenis vanaf de jaren 30 van de vorige eeuw tot en met de tijd van de muur.

Hierna bezoeken we het holocaust monument. Dit is een bijzonder monument, wat opgebouwd is uit allemaal stenen die rechtop staan. Je kunt er tussendoor lopen. Ze zijn allemaal verschillend van hoogte en ook het pad  waar je loopt gaat omhoog en omlaag.

Het monument geeft een heel beklemmend gevoel. Elke keer kan er iemand van rechts of links komen. Dat geeft een schrikreactie, maar ook de opzet van de stenen geeft iets beklemmends.

Na een groot glas bier en een hapje op een terras sluiten we de avond af met een bezoek aan de Kaiser Wilhelm Gedachtnis Kirche, waar een vesper dienst wordt gehouden.