Op donderdag zijn we naar een oud badhuis gegaan,  het Gellert badhuis. Dit is een van de vele badhuizen, maar wel de mooiste. Het badhuis is gelegen aan de voet van de Gellert hégy (hégy = berg) en maakt deel uit van het beroemde Gellert hotel. Het badhuis heeft meerdere warme baden, van 36 graden en van 38 graden. Er is een heel mooi oud zwembad wat tussen twee zuilenrijen ligt. Bijna overal in het zwembad vind je van die zuilen met rijk versierde wanden en plafonds.

 Het is niet alleen een mooi badhuis, maar het is ook bijzonder. Waarom is het bijzonder?

  • Wanneer je aan de kassa komt kun je een kaartje kopen voor het badhuis of voor het zwembad. Ben je dan eenmaal binnen dan kun je toch vrij van het badhuis naar het zwembad gaan.
  • Mannen en vrouwen zijn gescheiden, maar na het omkleden vind je elkaar toch weer in de baden.
  • Waardevolle spullen kun je tegen betaling in een safe opslaan, maar het blijkt bij het omkleden dat je ze ook gratis in een afgesloten kast kunt achterlaten. 
  • Kleedruimtes zijn bijzonder. Elke bezoeker krijgt een eigen hokje met daarin een bed en een kast. Een badhuis medewerker sluit de kast met een sleutel. Hij geeft een armbandje met een nummer, maar dat is niet het nummer van het hokje, dat moet je zelf weer onthouden.
  • Je hebt twee verdiepingen met kleedhokjes. Van de bovenste verdieping kijk je in de kleedhokjes beneden, die zijn namelijk open aan de bovenkant.
  • Er is een wirwar aan gangen die naar het badhuis en het zwembad leiden. Je moet goed opletten om er niet te verdwalen.
Er zijn ook verwarmde buitenbaden waar je gratis gebruik van kunt maken.

Na het badhuis beklimmen we de Gellert Hegy waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de Donau. Hier staat ook het grote vrijheidsbeeld. We nemen de Bus vanaf de Gellert Hegy naar het centrum (één keer overstappen) en gaan dan naar het restaurant Apostolok waar we een heerlijk diner krijgen voorgeschoteld.

De kinderen gaan naar huis en Hanny en Kees gaan nog wat van Budapest bij avond bekijken. Het valt weer op dat er zoveel prachtige gebouwen in Budapest staan.