Op dinsdag starten we de dag met een bezoek aan de grote synagoge van Budapest. Deze synagoge is gebouwd tussen 1854 en 1859. De synagoge is destijds buiten de stad gebouwd, Pest was toen nog heel erg klein.


De synagoge is één van de grootste van Europa. Er kunnen ongeveerd 3000 mensen zitten. De synagoge is ontworpen door de architect Ludwig Foerster en er zijn verschillende bouwstijlen in terug te vinden o.a.: moors, byzantijns, romaans en gotisch.

De synagoge heeft veel overeenkomsten met de kerk. Er zijn 3 delen, er is een orgel er staan banken. Er zijn 2 lagen balkons aan beide zeiden. Het orgel werd bespeeld door een christen omdat er sabbat geen werk verzet mag worden. Bij de ingebruikname van de synagoge werd het orgel bespeeld door de beroemde Franse componist en organist Camille Saint Saens.
Het interieur van de synagoge is ontzettend mooi en het licht valt heel erg mooi naar binnen.
De vrouwen zitten op de galerijen en kunnen bijna nooit iets zien van wat er in de dienst gebeurde. Op dit moment komen er een handjevol mensen op sabbat. Bij hoogtijdagen zit de synagoge helemaal vol.
Er woonden veel joden in Hongarije tot de tweede wereldoorlog. Ongeveer 700.000. Onder leiding van Eichman is de deportatie van de joden laat gestart (1944?), maar wel grondig. Ongeveer 600.000 joden zijn omgekomen in de vernietigingskampen. De meeste Joden in Budapest zijn niet gedeporteerd omdat Eichman van oost naar west werkte en nog niet aan Budapest toe was toen de Russen Hongarije bevrijdde.

Achter de synagoge is een gedenkplaats voor de omgekomen joden. Er staat een metalen boom met zilverkleurige blaadjes met op elk blaadje een naam van een omgekomenen. De boom is in de vorm van een omgekeerde menorah (kandelaar met 7 armen)

Het is een indrukwekkend monument en het geeft goed aan de verschrikkelijkheid van de jodenvervolging in de tweede wereld oorlog. Het is onvoorstelbaar om je te realiseren dat achter elke naam een mens schuil gaat die plannen had in het leven.

 Er staat nog een monument van glas waar een slang in te zien is die de Jodenvervolging symboliseert. Hierbij staan namen uitgehouwen van mensen die de Joden geholpen hebben en duizenden joden gespaard hebben. Één van hen was de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg, die duizenden joden aan een Zweeds paspoort hielp. Van hem is er een speciaal gedenkteken te vinden. Het tragische is dat Wallenberg door de russen gearresteerd is op verdenking van spionage. Wallenberg is omgekomen in een Russisch kamp.

 

Na het bezoek aan de synagoge gaan we naar het centrum van Pest, naar de Vadci Ut en aanliggende straten. Dit zijn (dure) winkelstraten waar je alle Westerse merken kunt vinden. Tot slot van de dag gaan we naar een groot nieuw winkelcentrum, West End. Hier zijn hoofdzakelijk westerse merkwinkels gevestigd. Varierend van Mediamarkt tot Mango. Het winkelcentrum grenst aan het grote Nyugati station. En de tegenstellingen zijn ontzettend groot. Net buiten het winkelcentrum ondergronds zijn ook winkeltjes in de doorgangen naar het station. Deze zijn veel goedkoper, maar ook van een andere kwaliteit.