Vandaag is het zondag. Het is de derde zondag in deze vakantie en de eerst dat we echt naar een kerk gaan. We gaan naar de Evangelische Christus Kirche in Koblenz. In de dienst wordt een nieuwe ‘Presbyter’ bevestigd. Omdat het in de Evangelische Kirche “Israel zondag” is gaat de preek over Romeinen 11. De dominee vergelijkt de relatie van christenen en joden met een gezin waar de relaties niet altijd makkelijk liggen. Maar of je wilt of niet je hebt je familie niet gekozen en je blijft altijd verbonden. Het valt ons op dat hij wijst op de fouten die de kerk in het verleden gemaakt heeft. De dominee noemt als voorbeeld een ‘heilige’ die eeuwen geleden geleefd heeft en die niet positief tegenover de joden stond. Pas in 1963 is deze heilige van de kalender geschrapt. Het valt ons op dat hij met geen woord rept over de houdign van de kerk ten tijde van de tweede wereld oorlog.

Omdat er voor morgen (maandag) slecht weer is voorspeld hebben we onze plannen gewijzigd. We willen aan het eind van de zondag inpakken en naar huis gaan. Maar eerst nog genieten van de rust op de camping. Als we een tijdje voor de tent zitten gaat de lucht betrekken en komt er onweer opzetten. We gaan snel de tent inpakken en het lukt ons om net voor de (stort)regen begint de tent ingeklapt te hebben. De rest blijft nog buiten staan en wij gaan schuilen in de auto.,

 

Na een half uur wordt het droog, maar niet voor lang. Tussen de buien door eten we nog wat en om half 5 rijden we weg richting Nederland.

De reis gaat voorspoedig zodat we om half negen thuis zijn. Peter Jan en Kristel zijn thuis en hebben koffie gezet. Het is heel gezellig om zo thuis te komen.

We kijken terug op een geslaagde vakantie die heel anders is gelopen dan we dachten. Het weer in Zwitserland leidde ertoe dat we naar Italie uitweken. Maar toch is het een prachtige vakantie geworden.