Vandaag gaan we alvast een stuk terugreizen naar huis. We doen op ons gemakje aan en vertrekken tegen half 11 van de camping. Kees heeft gevraagd aan een van de mensen van de camping of ze onze vouwwagen even naar boven willen rijden. De flinke auto met 4-wielaandrijving rijdt hem zo naar boven. We hebben de laatste dagen al verschillende vertrekkende vakantiegangers slippend en met moeite hebben zien boven komen. Het lastige is, dat je op de kiezelondergrond ook nog direct een scherpe bocht naar links moet maken. Een ouder echtpaar met een niet al te grote auto plus caravan, zijn de vorige ochtend na twee verwoede pogingen om op eigen kracht boeven te komen alsnog afgedropen. Zij konden niet anders doen dan, zoals hun buren al aanraadden, de hulp van de auto met de 4wielaandrijving inroepen.

 

We hebben de pech dat we ons campinggidsboek niet bij ons hebben. Hanny koopt wat MB bij tele2 en heeft daardoor net genoeg tijd om er gauw een paar op te schrijven, die in de buurt van Luzern liggen. We hebben inmiddels al aardig wat vertraging opgelopen bij de Gotthardtunnel en zijn blij als we daardoor heen zijn.

 

Ja, wat doe je de hele tijd onderweg als je niet hoeft te rijden? Je dut een beetje, schenkt wat drinken in of reikt een boterham aan en bekijkt de omgeving en als je iets grappigs opvalt maak je een foto. Zo hier bijvoorbeeld deze overkapping met steunen in boomvorm. En even later valt ons op dat we al een keer of 5 dezelfde saaie blauwe brug over de weg gezien hebben. Eindelijk komen we aan bij camping Lido in Luzern. We zijn blij dat we er eindelijk zijn, want het is al half 7 geweest. We checken in en moeten direct aangeven hoe lang we blijven en als we niet vooraf betalen moeten we ons paspoort daar laten. Nou ja zeg; we betalen voor een nacht en meer niet, want we denken niet dat we hier lang staan. We zetten de tent op, wat best snel gaat en als het donker is zien we dat we ook nog eens pal onder een oranje lantaarn staan. Achter onze ligt de weg en aan de overkant van de weg ligt het meer. Althans er staat een gebouw waar je entree moet betalen om tot het strandje toegang te krijgen en achter die muur komt veel geluid vandaan. Wat het is weten we niet, maar het lijkt wel een soort grote schoonmaakmachine of zo.

 

We lopen nog even de camping af na het eten een eindje de straat in en kunnen zo nog even bij het meer komen. Er legt net een flinke boot aan, die w.s. een aantal toeristen heeft vervoerd. Dat levert een mooi plaatje op. Daarna gaan we snel naar huis en besluiten morgen door te rijden naar Duitsland. Berend Jan wordt gevraagd om voor ons zijn campinggids even te raadplegen en hij mailt Kees een aantal campings door, die in de buurt van Koblenz liggen. We gaan direct naar bed en zetten de wekker op half 7!