Eindelijk is het er toch van gekomen, weer een echt hardloopfestijn in Barneveld. Op 12 april 2008 werd de eerste kippenren gehouden.

Op deze zonnige zaterdag kan er ut drie afstanden gekozen worden:
– Halve Marathon 21,1 km
– Kwart Marathon 10,5 km
– Wedstrijd over 5,3 km

Voor mij is de timing niet helemaal perfekt omdat ik op tweede paasdag, 3 weken geleden, nog de hele marathon in Utrecht heb gelopen.
Toch besluit ik mee te doen want het lopen van een ’thuiswedstrijd’ is natuurlijk ontzettend leuk.

    Barneveld zou Barneveld niet zijn als de naam van de loop niet iets met kippen te maken heeft. Vandaar dat voor de naam kippenren is gekozen.

Samen met Wilco doe ik mee; Wilco loopt voor  het eerst een wedstrijd. Hij is ongeveer een maand of 2 aan het hardlopen en gaat zeer schematisch te werk bij de voorbereidingen. Wilco loopt de 10,5 km en ik besluit toch maar de halve marathon te lopen.

Alle afstanden starten op dezelfde tijd. Je moet dus wel goed in de gaten houden dat je het juiste parcours kiest. De 10,5 km en 21 km lopers volgen hetzelfde parcours. Alleen lopen de halve marathon mensen het rondje twee keer.  Omdat er niet met electronische tijdregistratie gewerkt wordt, is het dringen bij de start want iedereen wil vooraan staan. Als je achteraan staat gaan er kostbare seconden verloren. Ik start op de tweede rij, niet door te dringen, maar door gewoon slim te werk te gaan. Vlak voor de start naar het startvak gaan betekent dat je gewoon vooraan kunt gaan staan.

Na de start lopen we eerst door het centrum van Barneveld. Dat is leuk maar het gaat niet helemaal vlekkeloos omdat de winkelstraat niet is afgezet. Er staan wel een paar verkeersregelaars, maar sommige winkelende mensen hebben niet in de gaten dat er hardgelopen wordt.

We lopen het dorp uit over de Kallenbroekerweg richting “het Paradijs”. Er staat een behoorlijke wind, die we hier tegen hebben.Hier gaan we van de verharde weg af en door het bos zetten we richting de Achterveldseweg. Het is leuk om door het bos te lopen maar het is niet ideaal omdat er nogal wat hobbels in sommige paden zitten. Dan werkt niet mee aan een snelle tijd.

Via de Achterveldseweg gaan we terug naar Barneveld. Dat gaat lekker omdat we nu de wind in de rug hebben. Vlak bij het binnengaan van Barneveld wordt ik door Wilco ingehaald. Hij heeft wat moeite gehad om zijn tempo te vinden, maar hij loopt lekker.

Wilco haalt Kees in

Met een tijd van net iets op de 46 minuten over 10,5 km is Wilco heel tevreden. Het tweede rondje is voor mij zwaarder dan het eerste rondje, ook omdat er nu minder lopers zijn. Voor mijn gevoel loop ik alleen. Ik heb ook het gevoel dat ik wat tijd inlever. Als dat zo is ben ik niet de enige want ik zie Henk Jonker steeds voor me lopen en de afstand tussen ons wordt niet veel groter.

Uiteindelijk finish ik in een hele mooie tijd van net onder de 1 uur en 35 minuten. Gezien de omstandigheden een prima prestatie.

Details over de uitslagen zijn te vinden op de officiele website van de kippenren