Vanochtend zijn we al weer redelijk vroeg wakker. We besluiten op te staan en op pad te gaan. We rijden eerst naar Fresno en vinden al snel een Walmart , waar we nog wat boodschappen doen. We slaan voor de laatste keer etenswaren in om te kunnen koken de komende dagen. Weer enkele plastic zakken rijker verlaten we de Walmart en gaan nog even een paar straten verderop langs bij UHaul; daar verhuren ze van alles, maar ze verkopen ook propaan en dat willen wij bijvullen. Dat lukt prima – de tank was nog lang niet leeg- maar bij het loket om af te rekenen stond een rij met klanten, die bv.. een auto of aanhangwagen kwamen huren en dat houdt aardig op. Maar uiteindelijk is Kees aan de beurt en dan lukt het de medewerker niet om het juiste bedrag in te voeren en zo mag hij de propaan voor een veel lager bedrag afrekenen.
We rijden verder naar het park en stoppen bij het Wawona Visitor Centre om wat informatie over de verschillende wandelingen zien te krijgen. We lopen eerst even naar het Yosemite History Center ernaast en duiken daarmee in het verleden. Er staan verschillende gebouwtjes uit de begintijd van het park, er is een oude overdekte brug en er rijdt een paardenkoets voorbij,

IMG_0670

IMG_0673

de smid is er aan het werk

IMG_0680

en we kunnen even binnenkijken in een woning.

IMG_0685

Een prachtig hotel staat naast het Visitor Centre; zou Obama daar overnachten, want we begrijpen later, dat hij dit weekend ook dit park bezoekt.

IMG_0688

We besluiten om naar Glacier Point te rijden, omdat ons van daaruit een prachtig vergezicht over het park is beloofd. Maar wat een tegenslag! We worden keurig de weg gewezen naar de parkeerplaats en als we onze auto hebben weggezet  en naar de shuttlebus willen lopen, vertelt een andere ranger ons, dat de president hier ook wil gaan kijken en dat er vanaf 1 uur geen bussen meer zullen rijden naar Glacier Point. Het ia bijna half 1 en we besluiten toch aan te sluiten in de rij, want er staan nog heel wat mensen te wachten voor de shuttlebus. Een andere ranger komt ons nog vertellen, dat we wel keurig in de rij moeten gaan staan, zo dicht mogelijk bij de auto’s en zegt dat ze gaan proberen ons nog naar boven te rijden. Inmiddels horen we luid getoeter en daar beneden zal Obama en zijn gevolg wel langs rijden. We wachten en wachten, want we hebben ook geen zin om weer helemaal terug te rijden. Uiteindelijk wordt ons meegedeeld dat de bussen voorlopig niet rijden. Het kan 3 uur, of 4 uur worden voor ze weer gaan rijden en anders moet je om half 6 maar terug komen, zegt de ranger, dan kun je zelf met de auto naar boven rijden. We druipen teleurgesteld af; daar gaan we echt niet op zitten wachten en we gaan ook niet helemaal terug rijden.

IMG_7562 IMG_7564

We besluiten een stukje terug te rijden, om te kijken of we ergens nog een wandelingetje kunnen maken. Onderweg stoppen we even bij de Tunnel View en genieten van een prachtige waterval.

IMG_7567

Als we verder rijden blijkt dat we er nog dichterbij kunnen komen en we hebben geluk: er is nog een parkeerplek en vandaar ben je bijna gelijk bij de Bridallveil Fall. Wat een geweld! Vanaf grote hoogte stort hij naar benden, een machtig gezicht.

IMG_7571

IMG_7577

Het hele park raakt inmiddels een beetje verstopt. Het was ’s ochtends toen wij aankwamen al niet meer mogelijk om richting Yosemite Valley te rijden, maar het is hier ook een drukte van belang.

IMG_0695

Uiteindelijk lukt het om op weg 120 te komen, de weg waarop wij het park uit moeten rijden naar onze camping. We rijden bij Crane Flat nog even een stukje omhoog, want daar heeft de brandweer van het park al sinds 1962 een belangrijke uitkijkpost ingericht.

IMG_0697

IMG_7584

We rijden op een smal, niet al te beste weggetje, naar boven toe en hebben daar een heel weids uitzicht over het hele park heen. Van hier vertrekken ook zo nodig de helikopters als er vuur bestreden moet worden.

IMG_7588

IMG_7591

IMG_0709

Binnenin de uitkijkpost mogen we ook een kijkje nemen en we schrijven een groet in het gastenboek.
Als we weer naar de gewone weg zijn gesukkeld, is het nog 22 mijl naar onze camping toe. Kees heeft weer heel wat uurtjes achter het stuur doorgebracht en we zijn blij als we bij de camping aankomen. We trekken ons plan voor de volgende dag en gaan op tijd naar bed, want we willen vroeg starten om morgen de drukte voor te zijn.