Zaterdag 30 oktober beloofd weer een mooie dag te worden. Elke dag is hier weer anders en Gert en Rieneke doen hun uiterste best om ons zoveel moglelijk verschillende dingen van Malawi te laten zien. Vandaag is er in de gemeente van Gert en Rieneke een Mock Wedding. (de letterlijk vertaling is: Schijn huwelijk). De dominee en zijn vrouw gaan opnieuw trouwen, hoewel ze al 28 jaar getrouwd zijn. Een Mock Wedding is een typisch Malawis evenement om geld in te zamelen voor de kerk. Dat geld inzamelen gebeurd ’s middags tijdens de receptie. Om 8 uur is er de huwelijksdienst. Dat is een complete dienst met zingen, gebed, preek en de huwelijks inzegening. We hebben nu al zoveel verschillen met Nederland gezien, ook dit is  er weer één. We kunnen ons niet voorstellen dat zoiets in Nederland plaatsvind. Daar zijn wij denk ik te serieus voor, we noemen zoiets al snel oneerbiedig noemen. Natuurlijk wordt ons geduld weer flink op de proef gesteld want de dienst beging om 8 uur in de ochtend. Wij zijn precies op tijd. Maar de dienst begint uiteindelijk om 5 over 9.  We kijken hier ondertussen niet meer vreemd meer van op. Het geeft de mogelijkheid om gewoon lekker te zitten en rust te nemen. Het bruidspaar wordt bijgestaan door 2 echtparen. De binnenkomst in de kerk is fantastisch. Al dansend komen eerst de twee paren en later het bruidspaar de kerk binnen. Het is een prachtig gezicht hoe ze om elkaar heen draaien onder begeleiding van muziek en luid gejoel van de gemeente. Ik heb diverse filmpjes gemaakt en even snel een compilatie hiervan gemaakt. Later maak ik nog een mooiere en betere film, maar dit stuikje geeft alvast een goede indruk van de dienst.  
Deze mock-wedding dienst lijkt heel veel op een gewone dienst, al was het natuurlijk luchtiger omdat iedereen snapt dat het geen echt huwelijk is. Wij konden de preek natuurlijk niet verstaan maar we pikten wel een paar dingen op. Hij sprak onder andere over de verschillende soorten van liefde. Maar ook over de navolging van Christus en aan  het eind wees hij nog op het boek “Doelgericht leven” van Rick Warren. Na de dienst zijn we thuis koffie gaan drinken en daarna hebben we de farmers market bezocht die vandaag hier in de buurt gehouden werd. Op die markt werden allerlei producten (kleiding, tasjes, sieraden, etc.) verkocht die met de hand gemaakt zijn. De opbrengst gaat naar dat soort projecten. Er lag ook veel nadruk op duurzaamheid. Het is de eerste keer dat we zien dat je afval gescheiden kunt inleveren. Er was ook een mooi project vertegenwoordigd, waar men allerleid dingen maakt van afval wat men uit de rivier opvist. De doelgroep voor deze markt is expats, er waren ook voornamelijk blanke mensen. Maar de producten zijn wel allemaal door de lokale bevolking gemaakt. Het is mooi om zulke tekenen van hoop te zien in Malawi. Het geeft ons ook de gelegenheid om leuke dingen te kopen om mee naar huis te nemen als souvenir en herinnering aan Malawi.

Van de markt spoeden we ons naar het tweede deel van de mock-wedding; de receptie. Natuurlijk is ook dit heel anders dan wat wij verwachten. Hier vind het inzamelen van het geld, waar het om begonnen is, plaats. Het bruidspaar en hun begeleiders komen op dezelfde manier naar voren, al dansend. Daarna stellen ze zich op en worden er steeds groepen naar voren geroepen. Iedereen strooit met geld wat voor het goede doel is. Bij een een echt huwelijk vindt het inzamelen van cadeau’s en geld op een soortgelijke manier plaats. Wij doen ook mee en strooien met ons (klein) geld voor het goede doel.

Wij verwachten wat te drinken en eten te krijgen, maar dat is er hier niet bij. De muziek staat heel hard. Dat schijnt altijd het geval te zijn in Malawi, maar nu is het ook nodig omdat vlak bij ‘onze wedding’ een echte trouwerij plaatsvindt. Als de muziek bij ons zachter gaat wordt het overstemd door de muziek van de andere bruifloft. Na een anderhalf uur houden wij het voor gezien en gaan we naar huis. 

’s Avonds direct na het eten maken we kennis met de buurman die ‘even’ komt om ons welkom te eten. Dat even wordt bijna een uur, waarbij hij uitgebreid vertelt over zijn werk voor zending onder moslims. Hij probeert met moslims de koran te lezen en aan te tonen dat Jezus als zoon van God ook in de koran voorkomt.

We sluiten de avond af door het eerste deel van de Justice Conference van Tearfund te volgen. Het hele programma duurt tot elf uur. Wij houden het halverwege voor gezien want morgen gaan we naar de dienst van 6 uur in de kerk. En hier doen ze niet aan zomer- en wintertijd, dus wij zetten de klok niet een uur terug zoals in Nederland.