Op het moment dat ik deze blog schrijf, zitten we op het vliegveld in Rome. Hier heb ik alle tijd om mijn weblog bij te werken, want me moeten hier zo’n 4 1/2 uur wachten op onze vlucht naar Amsterdam.

Maar voor ik het over de reis heb eerst nog even over de laatste ochtend in Malawi. Gert en Rieneke hebben 2 mensen in dienst. Violet komt 3 ochtenden in de week om schoon te maken. Paul is de nachtwaker en tuinman. Hij is elke dag nacht present behalve de nacht van zaterdag op zondag omdat hij dan uitgerust naar de kerk kan gaan. Beide komen lopend naar ‘het werk’. Violet woont vrij dichtbij maar Paul woont op een uur en een kwartier lopen van Gert en Rieneke. Op vrijdag blijft Paul altijd langer om in de tuin te kunnen werken. Dat geeft ons de gelegenheid om een groepsfoto te maken als we koffie drinken en eten.

Vandaag is het de eerste dag waarop het regent. Het voelt direct lekkerder aan, niet zo warm weer. Dit is nog niet de regentijd maar die kan wel met een paar weken gaan beginnen.
Hieronder zie je de foto’s met Paul en Violet en nog een paar fotos van de tuin.

 

Na de lunch brengen Gert en Rieneke ons naar het vliegveld. We zijn verbaasd want overal langs de weg naar het vliegveld staan politieagenten of mensen van het leger.
Dat is men hier gewoon als er bijzondere mensen langs komen. Dat is niet omdat wij naar het vliegveld langskomen, maar vandaag is de president van Malawi in Blantyre en wer vermoeden dat hij weer terug gaat.
Als de president er dan aankomt dan zorgt de politie ervoor dat niemand de weg op kan. Zodat de president met een bloedgang over de wegen kan scheuren. 

  • Ontmoeten van Gert en Rieneke.
    We weten nu hoe ze leven. We hadden al van alles van ze gehoord maar nu weten we het echt.
  • We hebben gezien hoe de mensen hier leven en hoe de cultuur in elkaar zit.
    We hebben door diverse wijken in Blantyre gelopen en door een dorp bij het meer.
  • Mooie natuur met als hoogte punten: Lake Malawi, Liwonde park en Mulanje
  • Projecten zoals Tidzalerana en Baobab Kids

Hoogtepunten van onze Malawi reis

De terugreis verloopt goed. Natuurlijk is het even lastig op het vliegveld van Blantyre. We worden diverse keren gecontroleerd en diverse keren wordt er iets genoteerd, maar we horen niet precies wat de bedoeling is. Als we onze bagage inleveren geeft de man achter het loket instructies met een mondkapje op achter een glazen plaat terwijl wij in een ruimte staan met veel herrie. Niet echt ideeal. Maar uiteindelijk lukt het. Grappig is nog dat ze bij het scannen van de handbagage ontdekken dat Hanny een klein schaartje in haar toilettas heeft. Dat schaartje moet in de bagage die ingecheced wordt. Dat hadden ze in Amsterdam niet ontdekt.

We vliegen eerst naar Addis Ababa in Ethiopië. Daar hebben we ons nog wel zorgen over gemaakt om de rebellen optrekken richtging Addis Ababa. We hebben afgelopen week alternatieven bekeken, contact gehad met de ambassade en vooral het nieuws op africanews.com goed gevolgd. En gelukkig is de reis via Ethiopië goed verlopen.

We waren om half  4 op de luchthaven in Rome, het was er uitgestorven.

Om een uur of 11 komen we aan op Schiphol. Tot onze verrassing worden we opgehaald door Mirjam, Gerhard en Juul. Zij brengen ons naar huis en daarna gaan we nog even gezamenlijk lunchen in Barneveld bij BAS.
Het was ons plan om de kinderen morgen uit te nodigen, maar dat mag niet meer met de nieuwe Corona maatregelen. Maar goed 4 mensen uitnodigen mag wel.

We halen de belangrijkste dingen uit de koffers, maar de meeste kleren zijn zomerkleren dus die hebben we hier toch niet nodig. De rest komt volgende week wel.

 

Hieronder een korte samenvatting van de vakantie in foto’s