Het is de eerste keer dat we de wekker hebben gezet deze vakantie.  We hebben een boottocht op het meer afgesproken.  De man die ons gisten heeft rond geleid verzorgd de boottocht en komt om 4.45 uur. We zijn al wakker.  Deze nacht was het onrustig doordat er steeds groepen luidruchtige vissers over het strand liepen,  wat maar een paar meter van onze tent is.

Het kost even tijd voor de boot klaar is.  Er is hier geen kade of aanlegsteiger. De schipper gaat met zijn kano naar de boot,  maakt hem los en sleept de boot naar de kant.  Dan de motor er aanhangen en wij kunnen instappen via een piepklein laddertje wat vanaf het strand naar de boot gelegd wordt.  De boot is dezelfde die gisteren al op mijn foto’s van de zonsopgang voorkwam.

We varen en eind richting een gebied waar hippos (nijlpaarden) te zien zijn. Maar eerst passeren we vissersbootjes. De schipper gaat langzamer varen zodat wij de vissers goed kunnen zien.  Maar helaas krijgt hij daarna de motor niet meer op gang.  Volgens Hanny is hij verzopen en dat klopt aardig want als de schipper de brandstof slang los maakt en vervolgens de motor langzaam laat draaien tot de benzine op is,  doet hij het weer als hij de brandstof slang weer aan sluit.

Uiteindelijk zien we de hippos, we komen niet dichtbij maar het is toch een heel geslaagde tocht.

We blijven tot na de lunch op de camping.  Het is een leuke plek om te verblijven. Naast de camping zijn er nog een aantal huisjes die verhuurd worden. Alles is mooi onderhouden.  Er is bijvoorbeeld een jongen met één arm die altijd veegt. Wij horen dat ze meer dan 40 mensen in dienst hebben en dat ze allemaal zijn doorbetaald tijdens de lockdown die er ook in Malawi was. 

Na de lunch vertrekken we naar Kutchire lodge. http://www.kutchirelodge.com 

 Dat is een paar uur rijden van Lake Malawi en net in het Liwonde Park. We verblijven hier in een huisje. Het is heel basic maar ontzettend leuk.  De huisjes hebben allemaal een veranda en zijn olifant-proef. De olifanten kunnen hier zo om de huisjes lopen, ook snachts. Je mag als het donker is je huisje niet uit, tenzij onder begeleiding. Klinkt spannender dan het is,  want als niet verantwoord was zouden we er niet mogen zitten. Wel zien we al direct allerlei dieren voor ons huisje. 

Net na dat ik gestopt ben met schrijven kijk ik op en zie ik opeens een paar olifanten lopen. Er lopen er 5 voor ons huis langs. Heel bijzonder.  Om half 6 gaan we naar de plek waar je kunt zitten,  wat drinken en eten.  Op het zelfde moment komen er olifanten onze richting op.  En medewerker van de lodge brengt ons eerst naar een uitzichtpunt vlakbij waar we zien dat de olifanten richting de huisjes gaan,  ze lopen gewoon voor ons huisje langs.  We hadden van alles verwacht,  maar dit is wel een grote verrassing.