Dit jaar hebben we al in juni van onze vakantie genoten. Het was een fantastische vakantie maar kamperen met de vouwwagen heeft ook wel wat. Dus hebben we besloten om nog een lang weekend te gaan kamperen. We kiezen voor Andel. Bij de meeste mensen niet zo’n bekende plaats maar voor mij is het een bijzondere plaats. Ik had vroeger als kind nooit kunnen denken dat ik nog eens zou gaan kamperen op een kleine kilometer afstand van ons huis.

_MG_8136

Donderdag 1 september komen we aan op camping het Waike aan de Middenweg te Andel bij Kees en Hanny van Andel. Boer Kees ken ik nog van het hooien vroeger bij ons thuis en bij buurman van ’t Sant.  Nadat we de vouwwagen opgezet hebben gaan we nog even naar het dorp om boodschappen te doen. Natuurlijk fietsen we daarbij over de dijk. Zoals de fotos laten zien is de Maas in Andel werkelijk een mooie rivier. De bocht in de rivier die je hier ziet is vlakbij het huis waar ik geboren ben. Nu realiseer ik me dat ik het als kind gewoon vond dat de Maas er was, maar niet meer dan dat. Nu, ouder en wijzer?, valt me de schoonheid op. Het is een unieke plaats!

_MG_8141

De eerste avond gaan we naar de uitvoering van de dorps-musical. De oranjevereniging heeft een feestweek georganiseerd en één van de programma punten in de musical. Broer Nezinus speelt pater Spruit in deze komische musical.

_MG_8162_MG_8163

Vrijdag 2 september gaan we een fietstocht maken. We fietsen van Andel naar Gorinchem. Vroeger heb ik op de HAVO gezeten in Gorinchem omdat er toen nog geen HAVO dichterbij was. Dat betekende elke dat 18 km fietsen (enkele reis). Het is heel leuk om  die fietstocht nu nog eens te maken.

_MG_8176

We zijn een klein stukje van mijn vroegere route afgeweken. We rijden nu door de vesting Woudrichem. Vroeger deed ik dat niet maar koos ik natuurlijk de kortste weg.

_MG_8182

Woerkum (Woudrichem) is een prachtig oud stadje met leuke straatjes en een mooie oude kerk.

_MG_8185

Ondertussen is er wel veel veranderd. De uiterwaarden bij Sleeuwijk zagen er vroeger anders uit en nu is de dijk een fietspad geworden terwijl het vroeger een hoofdroute voor alle verkeer was.

_MG_8191

Het uitzicht vanaf de Gorkums brug is nog steeds mooi. Prachtige luchten en een brede vlakke Merwede.

_MG_8194 _MG_8196

De school aan de Oude Hoven staat er nog steeds. De tuin is opgeofferd voor fietsenrekken. De naam is veranderd, maar verder is er nog veel hetzelfde.

_MG_8197

We fietsen door het oude stadje en eten ons brood op zittend op een bankje buiten de Waterpoort met zicht op de Merwede.

_MG_8199

We fietsen verder over de dijk langs Dalem en Vuren en nemen de pont naar Brakel.

_MG_8209

Als we vanaf Brakel weer naar Andel fietsen passeren we de sluis bij Andel. Voor mijn gevoel was de sluis vroeger veel groter dan nu. Wij kwamen vroeger vaak op de sluis omdat vader daar het gras pachtte om te kunnen hooien.

_MG_8212

Hieronder is te zien welke tocht we gemaakt hebben vandaag.2016-09-02_1824