Vandaag is het zondag. We gaan weer bij de bakker in de buurt ontbijten.

Om 11 uur is er een kerkdients in de Magdalena Kirche, dat is de kerk waar we al eens eerder  geweest zijn toen Jasmin “Confirmation” deed. Maar eerst lopen we nog even door de Braunschweiger Strasse,, de straat waar Jasmin eerder woonde.
IMG_2175

 

De Magdalena Kirche is in dezelfde straat waar ‘ons hostel’ is.

 

 

IMG_2169

We zijn vroeg in de kerk en op dat moment zijn er nog niet zoveel mensen. De opkomst is redelijk. Maar als je kijkt hoeveel mensen er in deze wijk wonen is het natuurlijk heel erg laag.
Er wordt veel gezongen tijdens de dienst, maar een Psalm wordt er door de gemeente opgezegd. Afwisselend door de mannen en dan weer door de vrouwen.

Na afloop van de dienst drinken we koffie in de kerk en spreken nog even door met een paar gemeenteleden.

IMG_2176

 

Na de dienst gaan we door het oudste deel van Neukohln wandelen. Dat ziet er mooi uit. Tot de twintiger jaren van de 20e eeuw heette het hier Rixdorf en was het een zelfstandige gemeente, die toen opgeslokt is door Berlijn.

 

IMG_2186

 

In de loop van de middag gaan we met de metro naar het station Friederichstrasse. Dit is een heel bekend station. Vooral vanuit de DDR tijd.

 

IMG_2198

Dit was het station waar grensverkeer tussen Oost en West Berlijn mogelijk was. Vooral West Berlijners mochten naar Oost Berlijn voor familie bezoek, die kwamen toch wel weer terug. Omdat er dus zoveel afscheid genomen moest worden, werd het station al snel het “Tranen Palast” genoemd.
Nu is er een tentoonstelling over Oost en West Berlijn en de DDR tijd ingericht. Een van de opvallende dingen is dat er filmpjes vertoond worden van gebeurtenissen uit de DDR tijd, met afwisseld commentaar van de Oost Duitse en de West Duitse TV.
De verschillen laten zich raden.

IMG_2201

 

 

Hierna gaan we opnieuw naar de Gedachtenis Kirche. Nu om een dienst bij te wonen waaraan een koor uit Zweden deelneemt.

IMG_2222

Voordat we terug naar onze kamere gaan, gaan we eerst nog eten. Dit keer kiezen we voor een Kebab zaak vlak bij het hostel. Het is er keurig netjes en het is een geweldige maaltijd.

IMG_2224