Vandaag is mijn dag heel anders gelopen dan ik verwachtte. Omdat ik opnieuw de Kustmarathon wil gaan lopen (op 6 oktober) had ik voor vandaag een duurloop van 25 à 30 km gepland. Toen ik vanochtend wakker werd, twijfelde ik of ik nu direct zou gaan lopen of vanmiddag. Gelukkig besloot ik om vanmiddag te gaan. Want om half 9 kreeg ik de vraag van Klaas of ik zin had om de Airborne Freedom Trail bij Arnhem te gaan lopen. Klaas had zich aangemeld maar tobt met de gevolgen van een val met de racefiets en besloot om niet te gaan lopen.

Na overleg met Hanny heb ik besloten om op het aanbod in te gaan. En wel omdat het een mooie en bijzondere trail is en daarnaast is het een perfecte training voor mijn marathon.

Een unieke tocht die in het teken staat van herdenken, beleven en het leveren van een sportieve prestatie. Loop over de paden die de geallieerden tijdens operatie Market Garden hebben bewandeld. Kom meer over de geschiedenis te weten en bezoek historische locaties. Geniet van het mooie landschap die deze regio te bieden heeft. Verplaats je vanaf de Ginkelse Heide of vanaf Papendal naar het ultieme doel; de John Frost brug in Arnhem!

Er werden vandaag 3 afstanden gelopen. Klaas had zich ingeschreven voor de 28 km trail. Dat is een prima afstand voor mij.

We starten om half 3 vanaf het sportcentrum Papendal. Er doen zo’n 90 – 100 lopers mee aan de 28 km versie. Er wordt in groepen gestart met een paar minuten tussenpoos. Omdat deze trail in het kader van het herdenken van de landing van de parachutisten en hun gevecht voor de vrijheid staat, gaan we voor de start in een tent luisteren naar een impressie van een parachutist net voor zijn sprong. Het is voor mij onvoorstelbaar dat zoveel mensen zich ingezet hebben met hun leven voor de vrijheid. Het is wat als je in een ander land gaat vechten.

Iedere deelnemer krijgt een klein houten kruisje mee om ergens onderweg, te plaatsen. Het is klein en ik draag het mee tot de begraafplaats van Oosterbeek. Het kruisje houd me bij de les. Naast het genieten van de trail en de omgeving is het goed om ook op deze manier de mensen die zich ingezet hebben voor onze vrijheid te gedenken.

De trail is best pittig, vooral het stuk voor Oosterbeek. Het gaat bijna de hele tijd omhoog of omlaag. Het is pittig maar wel mooi en heel afwisselend.

Hieronder zijn een tweetal foto’s te zien van de loop.

Het gaat vandaag niet om het lopen van een goede tijd. Langs het parcours hangen langs het parcours grote spandoeken met uitleg over de luchtlanding in 1944. Bij de kerk van Oosterbeek luister ik even naar een mevrouw die uitleg geeft en natuurlijk bezoek ik de begraafplaats in Oosterbeek. Het is indrukwekkend en vreemd om zoveel graven van vooral jonge mensen te zien. “Zou ik mijn leven in willen zetten voor de bevrijding van een ander land?” Dat is één van de vragen die door mijn hoofd spelen. Ik weet niet wat mijn antwoord is, maar aan grote woorden heb je niet veel.

Het onderstaande gedenkteken op een graf trof me “A Soldier fo the War” Zijn naam is niet bekend maar helemaal onderaan staat: “Known unto God”.