Na de Kust Marathon van 3 october ben ik op zoek gegaan naar nog meer leuke marathons. Daarbij kwam ik al vrij snel bij de Landgoed Twente Marathon die voor 24 october op het programma stonden. Mijn 3 loopvrienden van de Zeeland marathon hadden allemaal een goede reden om deze uniek marathon te laten schieten. Omdat de nadruk bij deze marathon op de sfeer en de route ligt ben ik hem toch gaan lopen. 

De start is bij restaurant "het Paviljoen" vlak bij het Lutterzand. Het Lutterzand ligt bij het plaatsje de Lutte wat vlak bij Losser en Denekamp ligt.

Ondanks de weersvoorspellingen van afgelopen week belooft het een mooie dag te worden.

Bij aankomst in de Lutte worden de lopers verwelkomt door een blaaskapel die vrolijke muziek ten gehore brengt. De slogan van de marathon is: een sportieve beproeving. De nadruk ligt al gelijk op proeven en dat zal de hele tijd zo blijven. De lopers worden ontvangen met een kopje koffie en een heerltijk stuk Krentewegge.

De marathon voert door het Twentse landschap, bijna geheel over onverharde paden en weggetjes. Het is een prachtig landschap met veel afwisseling. Bos en open gebied wisselen elkaar af. De bomen zijn getooid in prachtige herfstkeuren. Het landschap is prachtig en zorgt dat je vooral in het begin toen het zonnig was veel kon genieten. Eerst schijnt namelijk de zon, maar later wordt het wat somberder.

Er zijn zo ongeveer 300 deelnemers aan deze marathon. Er kan individueel gestart worden, dan moet of mag je 42 km lopen. Maar er kan ook met duo's gestart worden waarbij de twee deelnemers om beurten lopen en fietsen. De meerderheid heeft zich als duo aangemeld. Dat moet wel zo'n overgrote meerderheid zijn, want ik zie bijna geen individuele lopers. Dat is best jammer want je hebt zo niet de gelegenheid om veel samen op te lopen. Als je even met iemand oploopt gaat hij of zij weer wisselen en de volgende loper heeft weer een ander tempo. Dat vind ik wel een minpuntje aan deze mooie marathon.

Er is een overdaad aan verzorgingsposten. In totaal zijn er 15; bij elke post is weer iets anders, lekers te krijgen. Het begint na een km. of negen al met champagne. Later zijn er ook nog posten met wijn. Het lijkt mij geen goed idee om tijdens het lopen al met alcolhol te beginnen. De champagne bij de finsih is vroeg genoeg.
Verder zijn er bij elke post lekkere hapje; kaas, worst, fruit, crackers met bijzonder jam, vruchtensappen, enz. enz.

Bij een van de posten worden de lopers getracteerd op stokbrood met flinterdun gesneden ham.

Ik probeer een lekker tempo aan te houden, maar bij al die posten neem ik wel de tijd om te genieten. Er zijn ook een paar prachtige uitzichtspunten onderweg zoals hier na blijkt.

De grappigste post is voor mij de post waar pannenkoekjes gebakken worden. Die kun je krijgen met een drietal vullingen; ik kies voor vanillesaus. Een toeschower legt dit vast op foto. Pannenkoeken tijdens de marathon is wel wat anders dan zakjes met energie-gel. Tijdens de vorige marathon heb ik besloten om nooit meer van die gel te nemen. De pannenkoeken smaken heerlijk, maar ik denk niet dat een serieuze vervanger van de gel wordt in een gewone marathon.

 

 

Na zo'n kilometer of 32 gaat het lopen wat moeizamer. Dat komt volgens mij niet door de lekkere hapjes en drankjes. Tijdens het lopen zet ik alvast een aantal redenen op een rijtje.

  • Deze marathon is vrij snel (3 weken) na de krachtsinspanning in Zeeland.
  • De laatste week heb ik niet echt toegeleefd naar de marahon.
  • Gisteren een gezellig verjaardagsfeestje gehad van Netty (waardoor Henk niet meeging) en van half één tot half zeven geslapen.
  • Het lopen over paden en door bossen is leuk, maar ook vermoeiend.
  • Het feit dat de meeste deelnemers in tweetallen lopen.

Het zal wel een combinatie van oorzaken zijn, maar er zit ook absoluut een 'psychische' kant aan. Als je in je eentje loopt en geen steun hebt aan anderen en door het relatief geringe aantal deelnemers veel alleen loopt dan is 42 kilometer een heel eind. Tevens realiseer ik me dat je een marathon nooit moet onderschatten; hoe je het ook wend of keert het blijft 42 km.

Na een paar uur lopen gaat het regenen, gelukkig niet lang.

Uiteindelijk kom ik net binnen de 4 uur aan de finish. Het was geen gemakkelijke marathon, maar het was wel heel leuk.

Meer informatie is te vinden via deze link