Na een week of zes intensief trainen voor de Kustmarathon staat nu de laatste lange duurloop op het programma. Vandaag gaan we met z'n vieren lopen; Berend Jan, Henk, Klaas en ondergetekende. Leuk want volgende week gaan we ook met z'n vieren in Burgh van start voor de "mooiste 42 km" van Nederland. Tot nog toe hebben we elke zaterdag de lange duurloop in wisselende samenstelling gelopen. Met de drukke agenda van tegenwoordig valt het niet mee om met zijn vieren een gaatje te vinden in die agenda. Maar vandaag lukt het wel. We zijn van plan om een ontspannen duurloop van zo'n 2 uur te gaan doen. Het schema geeft aan dat er dit weekend 10 km op snelheid getrained moet worden en 25 km. rustige duurloop. Wij gebruiken schema's zoals het hoort; flexibel, zoals ons het uitkomt.

We starten bovenop de Goudsberg, zo'n 6 km vanaf Barneveld. Het is eigenlijk tegen m'n principes om eerst met de auto te gaan rijden om te gaan lopen. Maar het is ook wel prettig want de Hessenweg ken ik zo onderhand wel. Barneveld is een leuke plaats op de Veluwe, maar wel jammer dat het echte bos zo ver weg is.

Het beloofd een mooie dag te worden vandaag, het is mistig. Samen met de zon levert dat mooie taferelen op. We starten om half 9 bij de Goudsberg en lopen de Hessenweg verder af. Bij de Driesprong steken we de weg van Ede naar Otterlo over en zetten koers via een stukje Ginkelse Heide richting Mossel.

Het is heerlijk weer om te lopen. Iedereen is ontspannen, omdat het trainen er bijna opzit. Het geeft een voldaan gevoel dat de training tot nog toe zonder problemen is verlopen. Nog één lange duurloop en dan zit het erop.

Op de foto hierboven is goed te zien dat Klaas er het tempo in wil houden. Zijn strakke blik vooruit zegt genoeg.

Tijdens het lopen filosoferen we wat over de marathon van volgende week. Welke tijd zullen we gaan lopen? Hoe zal het gaan? Één ding weten we zeker, aan de voorbereiding zal het niet liggen. Henk en Berend Jan willen onder de 4 uur lopen. Klaas en ik willen de lat iets hoger leggen. Maar je weet het maar nooit, misschien komen we nog voor verrassingen te staan.

Het is prachtig om met het zonnetje wat door de mist schijnt te lopen. Het doel is om langzaam te gaan. Maar gaandeweg de training gaat het tempo toch omhoog. Er is niet aan te geven wie de 'schuldige' daarvan is. We lopen ontspannen, maar de concentratie is er wel.

We hebben al met al zo'n 22 km. afgelegd binnen 2 uur.