Vandaag is het de derde zondag in onze vakantie. Elke zondag in de vakantie is weer anders dan de anderen. Zo ook vandaag. Vandaag gaan we naar een dienst van de “Église la VIEctoire – Bar le Duc”. De dienst begint om 9.45 uur en we hebben al snel het vermoeden dat de eigenlijke dienst om 10.00 uur begint. We worden hartelijk begroet. Door sommige gemeente leden zelfs met een omhelsing. Dat is blijkbaar de gewoonte daar. De dienst is natuurlijk in het Frans. Maar we kunnen best nog wat volgen. De tekst van de liederen en de bijbelteksten die besproken worden, worden alle geprojecteerd. Hoewel we geen Frans spreken, kunnen we zo nog redelijk volgen waar het overgaat. De dienst start met zingen en dan gebeden die door aanwezige leden gedaan worden. Soms gaat het er nogal emotioneel aan toe, met veel bevesigende “amens en halelujahs”. Daarna wordt het Avondmaal gevierd en tot slot houdt iemand een preek. Niet over een bepaalde tekst, maar het is een aaneenschakeling van allerlei bijbelgedeeltes. We pikken er uit op dat het gaat om in liefde, aangestoken door de liefde van Jezus, onze weg te gaan in dit leven en zo de ander te dienen.

Na de middag gaan we een wandeling maken naar Bar le Duc. De eerste stop is een park wat aan de camping grenst met daarin een kasteel. Daar dankt de camping (Chateau) zijn naam aan. Het is een mooi park en een mooi gebouwd huis. Wel heeft het hier en daar wat onderhoud nodig.

Hierna lopen we naar het oude centrum van Bar le Duc. Er staan prachtige gebouwen maar het geheel maakt op ons een wat armoedige en verwaarloosde indruk. Er zijn zoveel gebouwen die er kaal uit zien. Wat ook niet meewerkt is dat er bijna niemand op straat te zien is. Het valt ons ook op dat er nergens een terrasje is. Het geheel geeft een nogal uitgestorven indruk.

We komen bij een kerk waar ook een toeristisch informatie punt is gevestigd. Hier krijgen we een plattegrond van de stad en een folder in het Nederlands. De kerk is trouwens niet meer als kerk in gebruik. Net op het moment dat we het wel voor gezien houden zien we door een poortje een prachtige tuin. Met een bordje dat de tuin geopend is. We kijken onze ogen uit. De tuin is het eigendom van twee mannen die de tuin openstellen voor bezoekers als ze thuis zijn. Naast dat het een mooie tuin is hebben we ook een prachtig overzicht over de stad. Wat zijn wij blij dat we deze parel gevonden hebben.

Op de terugweg naar de camping komen we nog een verrassing tegen. In een park wordt een conert gegeven door een band. Het is een soort Ierse muziek met afwisselend Engelse en Franse teksten. Het is een hele drukte en er heerst een goede sfeer.